Ciz.io en kısa tanımıyla, ‘girişimcilerin iş modeli tanımlayabileceği ve bu iş modelini dilediği gibi paylaşabileceği online bir araç’.
Ciz.io’ya e-posta adresinizle beraber basit bir form aracılığıyla kayıt olabiliyorsunuz. Sonrasındaysa dilediğiniz kadar kanvas oluşturmanız, bu kanvasları önzileyebilmeniz ya da size özel olarak üretilen bir url vasıtasıyla paylaşmanız mümkün.
Ciz.io; aynı zamanda içinde bulundurduğu örnek iş modeli kanvasları ve açıklayıcı metinlerle eğitici bir rol de üstleniyor. Tamamen Türkiye’de bulunan girişimciler için hayata geçirilen Ciz.io şu an yalnızca Türkçe olarak kullanıcılarına ulaşıyor.
DAM Start-up Studio bünyesinde geliştirilen Ciz.io için toplamda 5 kişi çalışmış. 8 Haziran’da fikir olarak üzerinde düşünülmeye başlanan proje, geçen haftaysa ‘public beta’ sürecine geçmiş ve herkesin kullanımına açılmış.
Girişimin kısa vadedeki hedefi iş modeli kanvasının yanında ‘Lean Startup’ yani yalın girişim modelini de entegre etmek. Girişimcilerin aklında ‘Lean Startup’ sonrası için çok sayıda şablon ve format olsa da öncelikli şablon ve formatlar kullanıcılardan gelen geri bildirimlerle belirleneceği belirtildi.
Mayıs 2010’da hayata geçen Dam Start-up Studio bünyesinde şu an 5 farklı girişim yer alıyor. 12 kişilik ekibini 2015 sonunda 29 kişiye çıkartmayı hedefleyen şirket, ‘her yıl 5 yeni girişim’ mottosuyla birlikte önce Türkiye’de sonrasındaysa global arenada parmakla gösterilecek, internet girişimleri üreten bir stüdyo olmayı hedefliyor.
Göze hoş gelen ve kullanımı kolay arayüzüyle dikkat çeken Ciz.io, yukarıda girişimcilerin paylaştığı bağlamda; ilerleyen dönemde girişim hızlandırıcı ve yatırımcılarca kullanımı alışkanlık haline gelen bir platform haline gelebilir. Ki çoğu yeni girişimci için de Ciz.io’da bulunan kanvas ve şablonların doldurulması önemli bir sınav olacaktır.